Chelseas #HOVRESA på 6 månader 😍

Chelsea har gjort en helt fantastisk “hovresa” under bara 6 månader efter avskoning av järnskorna och övergång till barfota med joggingskor All Terrain Ultra. Läs här nedan om hur hennes hovar genomgick förvandlingen!

Chelseas matte skriver till Viahov:

“Jag har nu kört med All Terrain ULTRA slim stlk 13 sedan i somras och Chelsea verkar väldigt nöjd hittills, och vi har därför gått över till barfota/joggingskor även på bakhovarna. Jag har blivit särskilt imponerad av hur bra grepp vi har haft med broddarna nu i vinter, Chelsea är hundra bekväm med dem och får otroligt bra grepp även på blankis!”

Bilderna nedan föreställer hovarna på hästen Chelsea “Då & Nu”, som hade upprepade problem med tappskor och ömma hovar, dålig hovkvalitet med trasigt horn – Ägaren ville då plocka av järnskorna och kombinera barfotagång med användning av joggingskor för att låta hovarna få en lång period av återhämtning och återuppbyggnad . Resultatet 6 månader senare är så inspirerande och härligt att det förtjänar ett helt eget inlägg här!

Till vänster på den gamla bilden kan man se hur strålen är betydligt smalare och trakten är trång. På den nya bilden till höger ser man hur strålen breddat sig betydligt i basen. Man kan också se på hörnstödens vinklar, där hörnstöden möter strålen – hur de har öppnat upp sig betydligt! Lägg också märke till hur klyftan i mittstrålfåran har jämnat ut sig och blivit slät! Ingen strålröta!

Man kan bortse från tumstocken på bilden – det är inte måtten på hoven som är det intressanta här – utan FORMEN på strålen och hela den bakre delen av hoven. Lägg särskilt märke till formen på ballarna, formen på bakre hälften av strålen, och formen på hovväggen  och formen på strålfårorna, längst bak. På “före-bilden” så klämmer hovväggen ihop sig i en oval form. Sidostrålfårorna är inte lika öppna längst bak. På “efter-bilden” så ser man att hovväggen har öppnat upp sin form till att bli betydligt bredare, mera cirkelformad, och sidostrålfårorna är öppnare längst bak. Det här har blivit möjligt tack vare rätt stimulans till hoven! När hoven belastas på rätt sätt (och börjar traktlanda!) så kommer den att svara på detta, och det kan gå mycket fort! I det här fallet bara 6 månader. En nyckel för att lyckas med detta är att hästen är BEKVÄM. Det är därför det är så otroligt bra med Equine Fusion joggingskor. De är en av de bästa bootsen på marknaden för att hjälpa hästen uppnå tillräckligt hög bekvämlighet att de börjar traktlanda. Med hjälp av mjuka iläggsulor så får bakre delen av hoven mjuk stimuli och triggas att börja “arbeta” på rätt sätt för att stärka upp de inre strukturerna.

För ungefär ett halvår sedan, så skickade hästens ägare in bilder till Viahovs Onlineservice och jag hjälpte henne att passa ut lämplig skostorlek och modell.
DÅ – hade Chelsea en hovform med trånga trakter och klämd stråle med en DJUP mittstrålfåra (bra grogrund för bakterieangrepp och strålröta!), samt en hovvägg som var väldigt porös, tunn och känslig.

Alldeles nyligen så tog Chelseas ägare återigen kontakt med mig för att skicka nya bilder och få nya skor till sin häst – Anledningen var inte att skorna var utslitna – utan att Chelsea hade växt ur sina gamla skor! De hade helt enkelt blivit för breda och det gick inte att få på de gamla skorna längre. De nya bilderna av Chelseas hovar visar inte bara att hovväggen har blivit starkare och tjockare, utan också att strålen och trakterna har breddat sig, blivit friskare och finare! Nu har inte längre mittstrålfåran samma djupa klyfta i mitten, utan den har växt till sig lite och kan därför klara av mera stötdämpning. Se på bilderna och jämför ffa strålens form och yta, samt trakternas/ballarnas storlek, och bredd.

Jag tror att Chelseas hovar kommer att fortsätta att bredda utvecklas med ännu starkare horn och kraftigare stråle/ball-område om hon får chansen att fortsätta motioneras med joggingskor under ett halvår till. Den ökade stimulansen kommer fortsätta att bidra till en bättre blodcirkulation och stimuli vilket ger näring och styrka åt den växande hovväggen som kan bli tjockare och bredare.
Till hela teamet runt hästen – hästägare, hovslagare och såklart hästen själv vill jag bara säga Grattis! 🙂

Och Tack för bilder och feedback! Skicka gärna in bilder och videoklipp till mig om du också har gjort en “#hovresa” med din häst efter att du börjat använda joggingskor. Det är alltid lika inspirerande och roligt att få visa upp fina resultat på det jobb ni lägger ner på era hästar.

Till er som är nyfikna på detta och vill veta mer om joggingskor och hur det fungerar med utprovning. ta kontakt med Viahovs kundtjänst så får ni hjälp! Läs mer på www.viahov.se eller ta kontakt med Viahov direkt här: info@viahov.se

Happy Jogging!
Hälsningar Anna på Viahov

(Inlägget är kopierat från januari 2018)

2 svar på ”Chelseas #HOVRESA på 6 månader 😍

  1. Pingback: Strålröta och vad man gör åt det! (video) |

  2. Pingback: Strålröta och vad man gör åt det! | Viahov

KommenteraAvbryt svar