OM OSS

Viahov – Specialister på hovboots!

Viahov AB startades av mig, Anna Hane, med den enkla men viktiga missionen att öka tillgängligheten för bekväma hovboots i Sverige och att fler hästägare ska ha möjligheten att få tillgång till praktisk hjälp med utprovning av joggingskor och hovboots till sin häst på plats i stallet. Vår målsättning är att tillhandahålla marknadens bästa och största utbud av joggingskor och barfotaboots och hålla hög kvalitet på vår expertis. Samtidigt har vi också en passion för hästhälsa med hästens hovar i fokus. “Utan hovar – ingen häst”

Vi är hovslagarens och hovvårdarens högra hand när det kommer till att leverera hovboots till dem och direkt till deras kunder! Vi samarbetar även med några av Sveriges främsta hovslagare och veterinärkliniker. Vi säljer självklart också skor direkt till kund via webbutiken

Hur allting började…

Idén till Viahov AB föddes år 2014 när jag som hovvårdare insåg det stora behovet av boots-utprovning hos både mina egna, och andra hovvårdares kunder. Hela grundidén med Viahov var alltså att hjälpa hästägare att hålla sina barfota hästar bekväma och sunda i hovarna, kunna bibehålla dem oskodda (utan järn) och dessutom att kunna få hjälp på plats ute i stallet med själva utprovningen av bootsen, såväl som att kunna få hjälp med rådgivning om hovboots och hovar online.  

Att hålla sin häst barfota ska INTE behöver ske på bekostnad av hästens välmående – tvärtom! Syftet är och har alltid varit att hästen ska må så bra som möjligt och ha sunda hovar – samtidigt som den också är bekväm oavsett om den är skodd eller oskodd. Vi strävar alltid efter att alla hästar ska få möjlighet till så friska, starka, sunda och oömma hovar som möjligt, som kan bära dem och deras ryttare i vått och torrt.

I mitt yrke som hovvårdare insåg jag ganska snart att många hästar inte klarade av att gå 100% barfota på alla underlag och att det fanns ett tydligt behov av ett bra och fungerande hovskydd som alternativ till järnskon för dessa hästar, där ryttaren kanske inte vill eller kan sko sin häst traditionellt med järnskor. Jag märkte av att det fanns ett stort behov från hästägare att få både mer kunskap om, och hjälp med utprovningen av olika sorters hovboots och joggingskor.

Min önskan och strävan efter att hjälpa alla mina kunder med detta ledde vägen in på en stor växande marknad för olika typer av barfotaskor för hästar. Denna marknad har växt och utvecklats enormt mycket de senaste åren och nu finns en bredd som världen aldrig skådat förut. Jag började hjälpa mina kunder på plats ute i stallet att prova ut passande skor, och upptäckte snart att nya kunder från HELA SVERIGE började kontakta mig och ville ha samma hjälp! Eftersom jag själv inte kunde åka runt och hjälpa alla så bestämde jag mig för att starta Viahov och skapa ett nätverk av fler hovvårdare och hovslagare som erbjuder denna service till sina kunder över hela landet.

År 2014 fanns det knappt några bootsutprovare alls i landet, men det fanns ett stort intresse och nyfikenhet från många hästägare. Tack vare alla Viahovprovarnas och andra aktörer i branschen så är titeln “bootsutprovare” idag ett betydligt mer välkänt begrepp än det var för 10 år sedan!

Jag testade flera olika sorters boots för utprovning, och började med den enkla och stabila skon Cavallo, som var väldigt enkel att använda och fanns i flera storlekar. Men jag var inte100% nöjd eftersom en del fick problem med skavsår direkt och tyckte de var lite klumpiga. Jag fick dock snart en väldigt stor favorit när jag upptäckte det norska märket Equine Fusion – världens första joggingsko för hästar! Till skillnad från alla andra hårda klumpiga hovboots i hårdplast så var dessa tillverkade av mjukt följsamt material som flexade med hoven. De visade sig passa perfekt för den typen av kunder som ofta hörde av sig till mig och behöver en bra “första-sko” när hästen blivit avskodd och behövde något som var både enkelt att använda – men också bekvämt och smidigt nog för hästen att kunna använda i princip överallt, även ute i hagen, utan att ramla av. Dessa skor uppfyllde många av mina enkla men viktiga krav som jag ställde på en bra “övergångssko” och de håller fortfarande måttet!

Numera så har jag utökat utbudet ordentligt på Viahov. I det ständigt växande sortimentet har jag kompletterat med fler nya (och gamla) bootsmodeller från hela världen. Detta är märken som är speciellt och noggrannt utvalda av mig för att passa in i ett sortiment som håller hög kvalitet och som jag själv kan sälja med gott samvete!

Eftersom Viahov växer, så har Viahov numera också flera experter som hjälper alla våra kunder med rådgivning och kundservice! Hovvårdare Iva Lind arbetar med att hjälpa våra kunder via mail och telefon med sin produktexpertis.

VISION

Min vision är att fortsätta erbjuda svenska hästägare tillgång till moderna hovboots och joggingskor, både med hjälp av våra grymma ViP’s (ViahovProvare) -kompetenta hovvårdare och hovslagare som jobbar professionellt med utprovning av skorna direkt på plats i stallarna, och dels genom att hjälpa kunderna med rådgivning så att de kan beställa skor till sin häst direkt online i webbutiken. Något annat jag också brinner starkt för är hästhälsa och jag är en “hovnörd” som tror starkt på idén att det går att bygga upp hästens hov till en starkare funktion, med hjälp av rätt kunskap, tid och tålamod. Barfotaboots och joggingskor är ett utmärkt verktyg på vägen för att hjälpa hoven att bygga upp en sundare form och funktion. Jag älskar att hjälpa hästar och hästägare i deras “hovresa”. Att få se deras framsteg med sina hästar är det som driver mig.

Hoppas vi hörs, och lycka till med ditt köp!

Happy Jogging!
Hälsningar

Anna Hane

Legitimerad “Hovnörd” 😀