Bästa tandkollen mina hästar någonsin haft! ⭐⭐⭐⭐⭐

Vill du också slippa behöva ta ledigt en heldag, för att frakta din häst hela vägen in på en klinik för att de ska få sina tänder kollade? Är du också lite nojig över att din häst ska bli rädd och frustrerad och behöva få onödiga traumatiska upplevelser i samband med tandundersökningen? Är det viktigt för dig att hästen får en trygg och säker upplevelse av tandkollen och en bra tandhälsa? Läs vidare!

Rosie: -“Menar du verkligen allvar matte? Är det verkligen meningen att han ska greja i min mun på det här viset??”
Jag: “Jaadå Rosie, du är så duktig så. Nu får du fina tänder och vi är snart klara” 🙂 🙂

Nu måste vi prata om hästarnas tänder en liten stund! Jag hade en tandtekniker ute hos mina hästar förra veckan, och det var en HELT annan upplevelse än jag var förberedd på! Jag blev så paff att jag tänkte att jag måste skriva ett helt inlägg om bara detta. Det är så viktigt, men så svårt. Lite som hästhovar, faktiskt!

Till att börja med vill jag bara säga detta – Detta är inget sponsrat inlägg. Jag rekommenderar bara sådant jag själv tycker är bra och vill lyfta fram 🙂

Det var första gången med tandkoll för Rosie sedan hon kom till Sverige, och jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig där. Hon var ju så skygg när hon kom hit (inte ens handtam ute i hagen första veckorna) och vi har jobbat så mycket på att hon ska stå ut med all typ av hantering. Men inne i munnen har jag inte varit på henne förut och grävt. Och hon är fortfarande lite misstänksam mot folk ibland. Så jag var förberedd på att vi kanske inte skulle kunna göra något med henne vid tandundersökningen, utan att behöva droga henne med något. Heidi börjar ju bli gammal och har haft tandfraktur för två år sedan och har tidigare haft problem med tandfickor och foderinpackningar så jag visste att hon förmodligen behövde lite åtgärder i munnen åtminstone. Heidi har alltid fått lugnande i samband med sin tandkoll sålänge jag har haft henne (även fast jag nog inte tyckt att det kanske har behövts).

Ni ska veta att jag försökt “jaga” tandläkare till mina hästar sedan förra sommaren när jag flyttade till mitt nya ställe, och sedan gav jag upp. Den första veterinärkliniken jag prövade vägrade komma ut till mig. De prioriterade bara kunder som kunde komma till kliniken med sina hästar. Men med en häst som knappt var handtam ännu så ville jag absolut inte dra med henne till en klinik och utsätta henne för den stressen. Så jag ringde vidare till en annan klinik i grannkommunen. De kunde komma ut, men det skulle ta lång tid, och sedan skulle det kosta en halv förmögenhet i extra avgifter för utkörningen. Så jag gav upp litegrann, visste inte vem jag skulel kontakta, och avvaktade med att bestämma något. Sedan fick jag tips om Thiago med Golden Teeth. Han är tandtekniker, utbildad i USA och har specialiserat sig på detta med tänder. Han kunde dessutom komma ut till mitt stall på kvällstid, så det passade jättebra.

Så när Thiago väl kom ut så fick han börja med äldsta hästen Heidi, och jag blev så glad och positivt överraskad när jag såg hur lugnt och metodiskt han gick tillväga. Inget lugnande eller droger behövdes det minsta, för han hade ett helt fantastiskt bra handlag med hästen. Heidi var ju lite skeptisk först, men hon förstod väldigt snabbt att det var en vanlig tandkoll det handlade om, och detta har hon ju gjort förut, så hon stod still i boxen medan Thiago kontrollerade tänderna och raspade där det behövdes. Han jobbade även utan munstegen på slutet och Heidi bara stod där och gapade, det såg nästan roligt ut 🙂 När vi sedan skulle gå över till Rosie så var jag mer nervös för jag visste inte alls hur hon skulle reagera. Som jag misstänkte så var hon väldigt rädd till en början, och skyggade när munstegen skulle in i munnen. Jag trodde nästan att hon skulle stegra sig, för jag märkte att hon var förberedd på att försöka försvara sig. Men Thiago hade ett SÅ otroligt skickligt handlag med henne att han lyckades “prata” med Rosie och få henne förstå att han inte skulle göra någonting farligt med henne, och hon gav sitt förtroende till honom inom loppet av bara några minuter! Första gången hon blev undersökt i munnen sedan hon kom till Sverige, och detta helt utan lugnande! Det bästa med alltihop var att se hur hennes rädsla förvandlades till självsäkerhet efterhand som han tränade med henne att acceptera munstegen och hela undersökningen. Efter en stund så raspade han henne i munnen även utan munstegen och hon stod helt stilla och lät Thiago jobba. (Fast hon stirrade med stora ögon på mig under hela tiden, som ni kan se på bilden. Lite som att hon frågade mig om detta verkligen var nödvändigt?! haha) Men detta kommer hon att ta med sig till nästa gång, och förmodligen vara ännu mer trygg, nu när hon vet att inget farligt kommer hända.

Det är sällan jag har sett någon arbeta så metodiskt och lugnt med en häst förut vid en dylik undersökning. Jag har däremot varit med om stå bredvid veterinärer som har skrämt upp hästarna ännu mer än nödvändigt, och skrämt upp sig själva på kuppen, så till den milda grad att hästen måste bremsas för att veterinären ens ska kunna komma så nära att han kan ge hästen sprutan med lugnande… Då är det inte lätt.

Något annat nytt jag lärde mig handlade om själva tandvården. Det är nog vanligare att man i USA korrigerar och balanserar hästens bett mer metodiskt än vad som är brukligt i Sverige, och hästarna fick därför en ordentlig genomgång av sina tänder. Jag är van vid att veterinärer bara brukar ta bort enstaka vassa hakar och lämna resten. Men nu fick de en hel balansering av munnen, för att bettet ska vara korrekt och tänderna ligga mot varandra hela vägen från framtänderna till längst bak i munnen. Den typen av balansering av munnen har jag aldrig varit med om att någon gjort förut. Det är nog lite olika “skolor” att göra detta på, och jag kan direkt relatera till hur det ser ut inom hovvårdsbranschen. Där vi barfotanissar är mer specialiserade på att optimera hästen för barfotagång (med barfotaskor), och står och “pillar” och balanserar hovarna och finlirar i upp till en timme ibland, med diverse smörjor och leror också som ska förebygga strålröta och hålväggar. Samtidigt finns många hovslagare som tar bort “det värsta” och fixar färdigt hoven på en kvart och kanske lämnar kvar en hel del extra för hästen att “slita på”. (OBS jag säger inte att alla hovslagare gör såhär, men “vissa”) Resultatet skiljer sig iallafall ofta åt mellan olika utövare även i den branschen.

Hursomhelst så vill jag varmt rekommendera dig i Västergötland/Halland som behöver en bra, duktig tandtekniker till din häst att kontakta Thiago på Golden Teeth! Han utgår från Härryda-området men kör långa sträckor till kunderna, och berättade att han även varit uppe i Örebro för att jobba, så kontakta honom om du behöver hjälp, även om du är långväga ifrån. Han kanske kan komma och hjälpa er om ni samlar ihop ett gäng och är flera stycken som vill boka tandkoll till era hästar. Du får garanterat bra pris och glada trygga hästar med bra tänder! 🙂

Här kommer du direkt till Thiagos facebooksida

Lycka till!
Hälsningar Anna på Viahov

KommenteraAvbryt svar