Varför skiljer sig EVO Boots så mycket från alla andra boots?

Jag och min medarbetare Iva Lind har precis haft ett webinar med Evo Boots grundare Albert Villasevil i Spanien för att lära oss mer om Evo. Albert är utbildad veterinär och professionell hovvårdare med bred utbildning från både KC La Pierre, AANCHP, Pete Ramey, F-balance och flera andra. Albert arbetar aktivt med hovrehab och är ute och hjälper mängder med olika hästar med deras hovar och har därför förstahandserfarenhet om det han pratar om!

Det som skiljer Evo Boots från andra bootsmärken är MYCKET. De tillhör ett helt eget segment av boots och är lite svåra att jämföra, eftersom de går att anpassa så mycket att de mer påminner om ett järnbeslag än en traditionell barfotaboots. Även om marknaden har utvecklats så är det ju många som fortfarande associerar barfotaboots med någon slags klumpig ”gummistövel” som är helt oanpassningsbar och där hoven måste se ut på ett visst sätt för att kunna fungera med skon. De flesta har ju vant sig vid att man måste acceptera att alla hovar inte passar alla boots, och ibland får man kompromissa med storlek och form på bootsen för att de kanske inte är 100% bra i passformen.

Med Evo Boots så behöver man inte kompromissa så mycket – de går nämligen att anpassa efter hoven! Albert säger själv att han tror att dessa boots ligger cirka 20 år före sin tid med tanke på potentialen de besitter i anpassningsförmågan. Hans säger att tyvärr är inte barfotaverkare så intresserad av en sko som går att anpassa i mängder av olika variationer för de har fått för sig att den är ”avancerad och krånglig” med alla sina olika justeringsmöjligheter. MEN – Däremot märker han tydligt att hovslagarna i regel är väldigt förtjusta i detta, för de är ju oftast redan vana vid att anpassa skorna efter hoven och har inte tidigare förväntat sig detta vara möjligt hos en barfotaboot förrän nu! Så därför är väldigt många av de professionella utövarna som provar ut Evo Boots faktiskt hovslagare och inte barfotaverkare.

Inom hovslageriet är det ju en del av yrkesstoltheten att vara duktig på hantverket att forma skon efter hoven. Enda skillnaden är att detta är ett plastmaterial (en av de mest nötnings-tåliga plastmaterialen på marknaden ska tilläggas) som går att värma upp, ”klippa och klistra” och svetsa ihop med sig själv och på så sätt forma skon i en oändlig variation. Den enda begränsningen här är yrkesutövaren skicklighet att handskas med materialet och vilja att lära sig.

Man kan anpassa Evo bootsen för många olika sorters hovar, hovform och hovproblem. Allt ifrån ”kroniska” fånghovar med roterat hovben, till negativ hovvinkel (Albert förklarar hur man kan förbättra en Negativ Palmar Angle-hov till minst 8-10 grader, ihop med en korrekt hovbalansering), till supersmala mulhovar och åsnehovar som ni vet har en väldigt speciell hovform som är väldigt svårt, om inte omöjligt, att hitta passande boots till. Dvs både breda, smala, långa, utflytna, clubfoot, high low syndrome, och allt möjligt.

Detta är en fråga om att utöva ett hantverk på skorna, som likt en hovslagare formar skon efter hovformen. Det krävs ett handlag, erfarenhet, känsla och kunnande och detta är svårt att lära ut på en teorikurs och behöver hands-on övas på om det ska ge bra resultat. Att göra en ”out of the box fit” som inte kräver någon anpassning alls, funkar oftast jättebra på vanliga hovar, men om hovarna är väldigt avvikande så behöver skorna anpassas av ett proffs för att få optimal funktion. Därför behöver vi på Viahov fler proffessionella hovvårdare och hovslagare som vill lära sig att arbeta med detta och gärna vara villiga att experimentera lite på egen hand för att lära sig detta ”hantverk” och erbjuda detta till kunderna. Vi planerar självklart också att arrangera en ”hands-on” kurs med Albert för våra återförsäljare nästa år så att vi kan få lära oss mera om detta! Följ Viahov för att inte missa uppdateringar om det.

Även ett online-seminarie planeras inom kort.

Det ska finnas ett ”standard-seminarie” som man kan se på Youtube som Albert brukar erbjuda för proffsen. Detta kommer vi snart också att erbjuda våra svenska återförsäljare, så att ni får möjlighet att ställa alla era frågor direkt till Albert, men fram till dess går det att titta på den gamla filmen på Youtube. (gå in på evoboots kanal på youtube för att leta upp detta)

Skorna kräver uppvärmning med värmepistol för att kunna anpassas. Albert tycker det är mer effektivt att värma upp skorna med hjälp av värmepistol – inte i varmvatten (som vi har rekommenderat för de som saknar värmepistol hemma). Om man ska värma hela skon i vatten behöver man minst 80 gradigt vatten och låta skon ligga där i minst 10 minuter för att mjuka upp sig ordentligt. Med värmepistol går det snabbare och man kan värma endast de delar som man vill anpassa. OBS! Värm inte direkt mot metalldelarna – om de upphettas mycket så kallnar de inte lika fort som plasten och kan i värsta fall bränna hästen när du sätter på skorna på hoven direkt efter värmningen. När man ska värma skon så håller man värmepistolen en liten bit från skon och rör på pistolen fram och tillbaka över området som ska värmas. Man ska INTE hålla värmepistolen stilla på samma ställe för då riskerar det att bli för varmt och då smälter plasten. Om plasten börjar smälta så blir den väldigt skör och då kan den i värsta fall gå sönder, så skorna ska inte värmas för hårt. Man värmer materialet tills man ser att det börjar bli glansigt.

Iläggsulor & Behovet av stabilitet/stötdämpning

Albert säger att det är ganska onödigt med iläggssulor men att det går att använda vid specifika saker, som t.ex när man har problem med roterande skor, då kan limmade iläggsulor hjälpa till lite. Men de får inte vara tjocka, max 3-4 mm rekommenderar han, inte mer än så. Eftersom skorna är skålformade och inte platta och har en sula som stöttar hovens biomekanik, dessutom är den ganska så tjock, så tycker han att sulan erbjuder tillräckligt bra skydd och support även för hästar som blivit nyss avskodda. Han menar att med korrekt balansering och verkning så känner inte hästen någon skillnad när man skott av den från järnskorna och sätter på den Evo Boots istället. Den är minst lika bekväm med Evo Bootsen på sig. Albert förklarar att ibland så rekommenderar han ändå att hästar har ”övergångsboots” på sig efter avskoning. Det kan vara om hästen kommer ändra hovform väldigt mycket på kort tid, då är det ingen idé att göra en värmeanpassning av EVO, utan snarare bättre att prova ut en mer förlåtande övergångsboots som t.ex Equine Fusion med tjocka iläggssulor åt den hästen, som inte påverkas lika mycket av att hoven ändrar form. När hoven stabiliserat sig lite kan man gå över till Evo.

Något mer intressant som Albert nämner är att hästar som nyss kommit ur sina järnskor ibland har hovar som oftast behöver lite mer stabilitet, eftersom de är vana vid att vara fixerade och lite mer låsta, (speciellt om hovarna har svag konformation med tunna hovväggar och svagt tunnt hovbrosk!) och risken finns att de då kan få lite FÖR mycket rörelse och flexibilitet i ett par helt mjuka skor som Equine Fusion. Där är troligen Evo Bättre. (Men jag tycker man får prova sig fram och se vad hästen trivs med också. Hästar brukar vara rätt tydliga när de får prov-gå i skorna! Min kommentar!)Det som gör sulan så unik är att den samtidigt som den är tjock, också är flexibel och skålformad, så att den fjädrar ut i nerslaget precis som en skålformad hov ska göra. Den har också ett ”dragspel” i bakre delen för att härma flexibiliteten i stråle och traktpartiet och stödja hovmekanismens rörelser, både vertikalt och horistontellt. Den är mer styv i tån för att ge stabilitet där hoven behöver stabilitet. Hoven är ju uppbyggd av skelett i främre delen av hoven och på mjukdelar i bakre delen av hoven, så bootsens sula härmar detta och ger stöd i tån, och flexibilitet i trakten precis som hästens biomekanik har designat det hela från början.

Färdigbroddade boots, när kommer dem? Albert vet inte riktigt. De har haft problem med produktionen och det dröjer ännu innan de kommit igång med monteringen. Tills vidare har Viahov kopplat in hjälp utifrån som kommer att montera broddar på skorna, men leveranstiden kommer tyvärr bli ganska lång på dem eftersom vi nu också har lite julhelger emellan produktion och leverans och Nout som arbetar med detta arbetar även som hovvårdare och måste hinna med sina kunders hästar också.

Vill man montera broddar själv så finns det en instruktionsvideo på detta upplagt på Viahovs youtube kanal nu. Dubbar är annars betydligt enklare att montera själv genom att man beställer från Bestgrip eller Viahov. Tjockleken på sulan kan vara bra att veta då, om du ska borra fast dubb, så att du inte perforerar sulan. Men det är ganska tryggt eftersom tjockleken på sulan är tjockare än på många andra boots. Tjockleken varierar beroende på vilken storlek det är, men i regel mer än 1 cm tjocklek är det på de flesta storlekar., Jag har bett om att få exakt tjocklek på alla storlekar och återkommer om det när de har mätt upp alla storlekar.

Bestgrip 1100 funkar med all säkerhet. Samt 3000B som har samma suldjup.

Hur länge håller skorna?

Först och främst en disclaimer: Det går inte att säga på rak arm. Det är som att fråga hur länge ett par bildäck håller. Det beror på så många olika faktorer, Typ av häst, typ av underlag, typ av steg, typ av hovar, typ av rörelsemönster och hastighet, och så mycket mer…. Det är så olika. Men ett genomsnitt statistiskt visar på att skorna funkar till ungefär 1500km distans vid trav över asfalt.

Albert på Evo Boots är utbildad veterinär, och han är dessutom välutbildad inom olika typer av ”hovläror”. Han har bland annat studerat på Institute of Applied Equine Podiatry med KC La Pierre, AANHCP/Jaime Jackson, Pete Ramey, F-balance, Hoof-mapping och Australien Barefoot organization, varav den senaste är vad han rekommenderar som ”den bästa” om han nu måste välja ut någon av dessa organisationer till någon som vill gå en bra hov-utbildning. Men egentligen tycker han att alla metoder har något bra med sig och att det är svårt att välja ut en enda, eftersom alla dessa olika hovläror har sina egna olika ”verktyg” och alla verktyg är bra verktyg att ha i sin verktygslåda. Han menar att det inte finns EN METOD som passar för ALLA hästar och att man som utövare måste ha en viss känsla för när och hur man ska applicera dem. Och där är jag faktiskt helt enig med Albert!

Jag tycker att utbildare som påstår att de sitter på ”den enda sanningen” andas arrogans och då tappar de i kredibilitet hos mig. En duktig yrkesutövare väljer de verktyg som passar för den individuella hästen där och då och vet bättre än att slå ner på andra utbildningar eller metoder.

Jag kommer hålla er uppdaterade om när det blir dags för fler webinarier och kurser. Återförsäljare kommer då få en speciell inbjudan 🙂

Hälsningar Anna På Viahov

Kommentera