Slipning av hovknivar

Det här med att slipa hovknivar är en av de tråkigaste sakerna jag vet med hovvård! Och just därför så har jag inte intresserat mig så mycket för detta ämne.. Men att ha en VASS hovkniv är en underbar känsla när man ska verka en hov. Det gör så himla stor skillnad! Jag sitter just nu därför och förkovrar mig för att bli bättre på att slipa mina knivar och har letat runt efter lite tips & trix på nätet. När jag var på kurs för KC La Pierre senaste gången så delade han med sig av ett tips att använda sig av Save Edge raspen för att slipa kniven. Jag testade på min gamla slöa Mora kniv i stallet när jag kom hem och döm om min förvåning när den blev sylvassare än någonsin! Det fungerar alltså. 😀

Att använda sig av en motorsågsfil, alltså samma fil som man slipar motorsågskedjor med, vet jag är populärt även hos de som slipar sina hovnivar. Den kan vara bra att börja med om man har skadat eggen och behöver en kraftigare slipning. Sedan kan man avsluta med ett finare diamantbryne. Själv har jag aldrig haft någon motorsågsfil så det har jag aldrig provat.

Jag använder ju en loopkniv för det mesta, och har haft problem med att komma åt ordentligt med min Swiss Istor fil som är lite klumpig. Allra helst hade jag velat slipa med en bandslip för att göra det lite enklare. Men det är en nackdel att man inte kan komma åt att slipa loopen med t.ex en bandslip för det hade varit så mycket enklare… Men nu har jag nyss precis hört att det finns flera hovvårdare som slipar sina hovknivar på UTSIDAN istället för på insidan och därmed kommer runt detta problem! Vilken aha upplevelse jag fick! Med andra ord behöver man alltså inte slipa insidan av loopen – utan man kan helt enkelt skapa en egg på utsidan av loopen och därmed kan man ju komma åt den även med en bandslip om man vill. Knivarna levereras ju inte med en egg på utsidan, men det är ju inget som hindrar att man kan skapa en egg där om man vill.

Min kära kollega Iva har tidigare gjort en video där hon själv visar hur hon slipar sina egna hovknivar på det här sättet. Även KC La Pierre har delat en video på hur det ser ut då han slipar sin hovkniv med hjälp av Save Edge raspen för er som är nyfikna på det.

Här kan du hitta KC La PIerres video

Här hittar du Ivas video

Ett annat tips är att använda en BRA kniv till att börja med! Som jag skrev så använder jag oftast en loopkniv att jobba med därför att jag tycker den är klart enklare att hantera. Jag vill direkt avråda nybörjare inom hovvård från att försöka med de billigare knivar som säljs på stora ridsportbutiker. (jag nämner inga namn). Deras långa skaft och långa blad och det faktum att de har en vass egg på båda sidorna gör att det är svårt, vingligt, farligt att skära med dem och det är svårare att hålla kontroll över sina skärtag. Det är enklare att med en loopkniv med lite kortare blad få kontroll och man kan ju dessutom ”putta” lite med andra handen för att trycka på kniven om den går trögt och då får man bättre kontroll på det hela. Jag ska lägga upp en film på det inom kort så ni förstår hur jag menar.. Den kniven som jag använder är ICAR Loopkniv Large, som jag har valt ut som min absoluta favorit genom åren därför att jag tycker den är så vass, och den är enkel att hålla bra skärpa på, även för mig som inte är så duktig på knivslipning. Jag har dessutom provat flera olika och jämfört med andra bra mycket dyrare märkesknivar men tycker att den här kniven är överlägsen. Jag lyckas på något sätt att hålla den väldigt vass och den blir inte slö speciellt fort. Jag älskar den kniven tack vare att den är lätt att handskas med och att den håller en hög skärpa utan mycket svårigheter. Jag har därför tagit hem ett gäng knivar och säljer dem numera i min shop. Här kan du hitta dem!

Jag är nyfiken på hur ni andra gör när ni slipar era hovknivar? Har ni några tips att dela med er av?

Kommentera