Vinne om sina Equine Fusion joggingskor

ingen-drom-ar-for-storSom vissa redan vet så har jag fått äran att prova ut och sälja joggingskor till “Vinnie the dreamer” – den lilla charmiga miniatyrponnyn som blivit Vinnie med hela svenska folket i ATG’s tv-reklam! Det var inför förra vintern, alltså på hösten 2015, som Anna Engström, Vinnies tränare och skötare, behövde få hjälp med att prova ut joggingskor till denna lilla stjärna. Hans hovslagare hade nämligen inte möjlighet att sko hans hovar på grund av att hovväggarna är så tunna. Sömmarna var helt enkelt för tjocka för att kunna spikas i dessa små miniatyrhovar, så Anna bestämde sig för att leta efter andra lösningar och tyckte att joggingskor lät som en suverän idé! Läs här om Vinnie och Annas erfarenheter av att gå över till joggingskor!

Främsta anledningen till att de behövde ha skorna, berodde på att vintern var i antågande och Vinnie behövde ha broddar på sig ute i hagen för att inte halka omkring när det blev isigt i backarna, samt även för att kunna vara broddad vid träning framför sulkyn vintertid. Men behovet av just joggingskor var stort även av andra anledningar. Vinnie är ju ingen vanlig liten häst, utan har ofta uppdrag och framträdanden som sker i olika inomhusmiljöer och han behöver kunna ta sig fram precis överallt – inklusive hissar, trappor och tvstudios – oftast med blanka golv som blir väldigt halkiga för små nätta ponnyhovar. Och då passar det ju bra med en joggingsko med gummisula som ger lite bättre grepp!

Helene Svennersjö som är Viahovprovare i Stockholm fick därför tillsammans med mig åka ut och hjälpa till med detta ärofylla uppdrag att prova ut rätt skostorlek och träffa Vinnie och Anna på Stig H Johanssons gård utanför Stockholm där Vinnie bor. Eftersom vi hade att göra med en riktig tv-kändis så ordnade jag såklart så att han fick egen specialdesign med svenska flaggan broderad på alla sina skor! uppvisningarna runtom i landet.

Vinnoe behövde flera olika uppsättningar med skor – både broddade och obroddade. Vinterskorna monterades med broddar som vi limmade fast för att skulle sitta extra bra. De obroddade skorna skulle främst användas för inomhusbruk. Den mjuka flexibla gummisulan på joggingskorna är perfekt för att ha på sig om man vill ha bra grepp på blanka och halkiga golv inomhus!

Här är Vinnie ihop med Helene Svennersjö och Anna Engström första gången vi provade joggingskorna på honom

Sedan vintern 2015/2016 har alltså lilla Vinnie haft väldigt stor nytta av sina joggingskor i massor av olika sammanhang. Han har dem med sig när han reser på olika tillställningar där han kan behöva ta sig fram inomhus och han har dem på sig när han behöver ha bättre grepp av broddarna, som när han springer framför sulkyn och tränar för att bli världens bästa travhäst, eller när det är isigt ute i hagen.

Så här ser Vinnies vinterskor ut med broddarna och specialbrodyr med svenska flaggan

När jag fick reda på att Vinnie och Anna skulle ner till Göteborg för att representera ATG på Gothenburgh Horse Show så var jag ju helt enkelt tvungen att passa på att få träffa dem igen och få intervjua Anna om hur de tycker att det har funkat med skorna sedan jag såg dem senast! Så jag smet iväg från Viahovs monter på Eurohorse-mässan för att ta ett snack med Anna och Vinnie inne i Scandinaviums foajé.

Först och främst undrar jag ju om Anna tycker om skorna har fungerat bra och hur hon tycker de sitter, och Anna svarar tveklöst “Jättebra!” Anna tycker att de har en jättefin passform, att de är smidiga och passar Vinnie perfekt. De sitter på bra oavsett vilka aktiviteter de gör. Vinnie drar en storlek 8 av modellen Ultimate Slim. Så han har faktiskt inte den allra minsta skon i sortimentet trots sina väldigt små hovar.

Sedan vill jag veta om de har använt de broddade skorna mycket i vinter, och Anna svarar “Ja det har vi, speciellt när det är isigt är de helt överlägsna. Och hagen som de går i är ju inte helt plan, de ska ju kunna röra på sig. Så då är ju dessa skorna suveräna.” Vinnie har ju även på sig skorna på sig vid travträning med sulkyn, och Anna tycker det är bra att de kan ta sig fram precis överallt tack vare skorna.

Om du undrar hur fort Vinnie kan springa framför sulkyn. Här kommer svaret!

Vinnie har också lärt sig vad det betyder när Anna plockar fram broddskorna på vintern. Då vet han att han ska ut och köras. Anna har använt broddskorna rätt så flitigt, men eftersom Vinnie inte alls är särskilt tung så sliter det inte speciellt mycket på skorna, och broddarna är inte utslitna alls på långa vägar än. Anna tycker att de har hållit väldigt bra och jag undrar om hon skulle kunna rekommendera dessa skor till fler? -“Ja gud ja! Absolut! Alla gånger.”  Hon lägger till att hon självklart kommer köpa nya skor när väl dessa blivit utslitna (Hmm.. vi får se hur många år detta tar…:)

Jag undrar även vad hovslagaren har att säga om Vinnies hovar nu när han har använt skor regelbundet sedan över ett år tillbaka. Anna svarar att hovslagaren tycker att hovarna på Vinnie är mycket finare nu, att de är mer hållbara. Dels så har de provat att köra Vinnie utan skorna en hel del, och så har de provat att köra honom med skorna på sig regelbundet. Och när han körs med skorna på sig så håller hovarna ihop bättre, blir inte lika trasiga. Och det var ju en av de saker som jag faktiskt undrade lite över, hur har hovhälsan fungerat på Vinnie – har han haft problem med hålväggar, strålröta eller annat, vilket ju är ganska vanligt. Men lyckligtvis inte. Anna svarar att hovarna är superfina!

Vinnie i sin fina outfit på Svenska Hjältar Galan

Inneskorna utan broddar har använts mycket flitigt sedan de köptes, och de följer med Vinnie på alla möjliga olika evenemang han åker på. De åker på ganska frekvent när de behövs, även nu i Göteborg såklart. Ibland har de även synts i bild på foto och tv. Bland annat på Svenska Hjältar galan, där Vinnie skulle vara prisutdelare för något år sedan. Anna berättar att reaktionerna som Vinnie får ifrån människor är ju självklart mest att folk tycker det är supergulligt när han har dojjorna på sig. Det kanske inte är så konstigt. Han är ju bedårande söt precis som det är, och med ett par söta små joggingskor på hovarna så kan det ju inte bli annat än sötchock!

“King & Queen” 🙂 Anna & Vinnie lussefirar, på Hästsportens Hus på Solvalla

Jag frågar Anna vad hon tycker fördelarna är med joggingskor istället för traditionell skoning och Anna svarar att det finns flera olika fördelar, dels att man slipper sko om med nya skor hela tiden, och att man aldrig behöver få några tappskor, men framförallt är det att valfriheten är så stor, att det är flexibelt. När man ska köra, eller göra någonting aktivt, då åker skorna på när de behövs. Fördelen är också att hovarna håller bättre, eftersom man slipper spika i dem – då blir de inte förstörda på samma sätt, tycker Anna.

En given fråga som jag undrar över är ju självklart vad Vinnie själv skulle säga om man frågar honom vad han tycker. Och den bästa att fråga detta måste ju vara Anna, som står honom närmast och sköter om honom varje dag. Anna svarar: “Jag tror han tycker det där är ganska Awezome! Han tar sig ju fram överallt!”

Anna miljötränar inomhus med Vinnie

Sist men inte minst så undrar jag om det möjligtvis ligger i den framtida repertoaren att lära Vinnie att ta av och på sig skorna själv, med tanke på att han är en trick-ponny. “(skratt) Den kan ju bli lite knivig. Men när han redan kan allt så kan man ju börja med det!”

….Ja vem vet vad som händer i framtiden! Jag tror att Anna och Vinnie kan gå hur långt som helst! Kom ihåg: “Ingen dröm är för stor”! 😉

 

Så här såg det ut när jag träffade Anna och Vinnie inne på Scandinavium i Göteborg under helgen. Skorna var naturligtvis med också!

((De flesta av dessa foton kommer från @Gillahast och @annahengstrom instagram-kanaler. Följ dem för att se mera Vinnie! :)))

1 svar på ”Vinne om sina Equine Fusion joggingskor

  1. Pingback: No Dream is Too Big - Equine Fusion

KommenteraAvbryt svar