Heidi – Viahovs egen produktutvecklare och produkttestare!

Jag  tänkte att jag skulle presentera Viahovs viktigaste medarbetare Heidi och samtidigt passa på att sparka igång bloggandet lite mera framöver! Här tänkte jag berätta om det otroligt viktiga arbete som Heidi gör på företaget, och som faktiskt många andra också kan dra nytta av ! 

Heidi är en 18-årig Irish Cob dam, även kallad “skäggiga damen” – detta eftersom hon är begåvad med både jättetjockt hovskägg och mustasch(!) som växer frodigt om det inte klipps ner av matte. (Vilket tyvärr måste göras pga det viktiga arbete hon har – vilket jag snart kommer till…). Hon används till både ridning och körning och är duktig på båda två!  Heidi köptes in 2013 från en vän till mig, Cecilie Nergaard som driver uppfödning av Irish Cob på Gotland. Med sig i köpet så följde Heidis skor med, ett par Cavallo Simple i storlek 5, ett par av de mest vanliga barfotabootsen i världen. De säljs på Hööks numera och jag tror att många hästägare någon gång har sett dem. Dessa satt på hyffsat bra och var en nödvändighet för att kunna ha broddar på Heidi vid körning på is. Men ganska snart så upptäckte jag att de hade väldigt lätt för att vrida sig och skruva sig under ridning i lite högre tempo och på ojämn terräng. Droppen för mig var när jag under en galopp märkte att de satte sig helt bakofram – varpå hästen rasade iväg i ett antal bocksprång! Det kändes förmodligen obehagligt att springa med skorna helt på tvären!

Sedan dess har jag ägnat mig åt att testa flera olika sorters boots på marknaden för att lyckas lista ut och hitta ett par boots som sitter BRA på Heidi. Hittills verkar det som om Heidis rörelsemönster är en svår utmaning för de flesta boots, eftersom hon har en tendens att rotera allihop. Det finns en liten procent hästar som har den här typen av problem med boots. Gemensamt för de flesta verkar vara att de har tyngre kroppsbyggnad, eller mycket “tryck” i steget (speciellt bakhovarna på vissa hästar), lite “vrid” i steget, samt att de har runda hovar eller väldigt breda hovar. Allt ovanstående stämmer in klockrent på Heidi! Hon är TUNG, hon vrider till hovarna när hon går, speciellt bak, och hon har rejält BREDA hovar. Dessutom kan det bli ordentligt tryck i steget när hon tar i, och det ska mycket till för att få ett par skor att sitta stenhårt fast på hoven då. Eftersom också hennes hovar är ganska stora (15-16 cm i längd och bredd) så är det en svårighet att hitta boots som kommer i hennes storlek. Inte alla boots tillverkas i så stora storlekar, så utbudet är lite mindre. Det har irriterat mig lite tidigare att Heidi tycks ha svårare att hitta boots som passar och sitter bra, jämfört med många andra hästar. Men snart insåg jag att uppskatta det värdefulla i detta – just eftersom jag driver ett företag som sysslar med just att sälja barfotaboots och joggingskor för hästar.

Att Heidi tillhör den här lite mer ovanliga skaran hästar som har otroligt svårt att hitta skor som sitter på bra på hoven gör henne till DEN ULTIMATA BOOTS-TESTAREN! Hon har till och med deltagit som produktutvecklare i samband med tester och utveckling av nya boots-modeller i Equine Fusions sortiment. Detta just för att hästar som Heidi ställer mycket högre krav på passformen på bootsen, att de ska sitta still på hoven. Vi har resonerat ungefär som så att “Om skorna funkar bra till Heidi – då funkar de på ALLA hästar!” Detta må kanske vara lite långdraget, för visst är det också så att hästar är olika individier, och i slutändan så passar olika skor olika bra för olika individer. Och smaken är ju som baken (delad). Men Heidi ger oss möjlighet att verkligen HÅRDTESTA alla skor avseende att de ska sitta still och stabilt på hoven. Vilket är en ypperlig tillgång för företaget!

Heidi fick därför vara med och produktutveckla skon “All Terrain Ultra” innan den lanserades. Equine Fusion och Viahov utförde tillsammans tester för att försäkra sig om att skon skulle fungera just till den här typen av hästar, och det visade sig att det gjorde de! Jag blev dock ändå inte 100% nöjd med denna lösning, detta eftersom denna nya Ultra-modellen har lite annorlunda passform. Den sitter lite tajtare än övriga modeller vilket gör att man måste gå upp en storlek större, och det kan orsaka att skon blir lite klumpig på hoven och det i sin tur gör att skon inte sitter bra. Dessutom funkade den mindre bra till hästar som har mycket hovskägg. Jag blev tvungen att klippa ner det mesta av det för att kunna stänga skon på sidorna, då den går lite högre upp än andra modeller. Nu har jag av praktiska skäl alltid hovskägget helt rakat, för att kunna se hur olika boots sitter, kunna fotografera dem och så vidare… Men visst kan man använda vissa boots ändå även om hästen har mycket hovskägg. I synnerhet den typen av boots som är lägre skurna.

De hittills bästa skorna vi testat är modellen “Active Jogging” och “All Terrain med rem”. Jag brukar ofta använda Active på framhovarna och All Terrain med rem på bakhovarna. Active Jogging är så enkel att ta på och av hoven och sitter still. Men på bakhovarna behövs något som går att dra åt ännu mer pga att Heidi vrider sina hovar så mycket och då är All Terrain med rem den absolut mest pålitliga skon.

“All Terrain med rem” – är en modifiering av gamla All Terrain skon som utrustats med en extra rem med spänne på framsidan som gör att man kan dra åt skon extra hårt så att den sitter tajt. Jag tror den kommer bli populär för de som har samma behov som Heidi. Så här ser den ut:

Fråga mig gärna om olika boots! Heidi och jag har testat flera olika sorters boots, och likaså testade jag en hel del boots med förra hästen också (en Tinker), plus att jag varit ute och testat boots på kunders hästar en hel del. Så jag har samlad erfarenhet sedan 2005 när jag började med detta.

Skor som jag har testat hittills:
Marquis
Shings
Easyboot Epic
Easyboot Trail
Easyboot Backcountry
Old Mac’s
Cavallo Simple/Sport/Trek
Scoot Boots
Equine Fusion Ultra / Ultimate / Performance / All Terrain / Active Jogging

Jag vill också passa om att tipsa om att på www.viahov.se så finns det nu massor med produktnyheter! Förutom den nya skon Active Jogging och All Terrain med rem, så har vi nu också massa nya hovvårdstillbehör och produkter för hud/päls på hästen som är mycket uppskattade. Till exempel HydroHoof och Strong Horn som är bra nu denna varma torra sommar för att kunna få bukt med torra spröda och sköra sommarhovar! Ta en titt på den nya vårdprodukterna här: https://viahov.se/30-haestens-vard

Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp eller har frågor om de olika varorna!
Jag finns på telefon, facebook samt mail: info@viahov.se

Happy Jogging!
Hälsningar Anna

2 svar på ”Heidi – Viahovs egen produktutvecklare och produkttestare!

  1. Pingback: Hur du väljer rätt modell av joggingskor | ViahovBlogg.se

  2. Pingback: Hur du väljer rätt modell av Equine Fusions joggingskor | viahovblogg.se

KommenteraAvbryt svar