Hur ska man egentligen hitta rätt i boots-djungeln? Nu finns det ju flera olika sorters joggingskor från Equine Fusion. Vilken modell är bäst egentligen? Här ska jag försöka reda ut saken lite….
Equine Fusion heter det märket som tillverkar vad vi oftast kallar för “joggingskor”, och de har sedan starten lanserat ett flertal olika modeller som avlöst varandra. De har hela tiden strävat efter att göra bättre och bättre skor och har därför hela tiden fortsatt att lansera nya modeller. Deras popularitet tog verkligen fart när de lanserade storsäljaren ALL TERRAIN – originalet, som kom att bli väldigt populär tack vare den mycket smidigare och bekvämare gummisulan med terräng-grepp som boots marknaden aldrig skådat tidigare. Numera tillverkas alla joggingskor med samma terrängsula som suttit på All Terrain och nya modeller har tillkommit.
De modeller som är aktuella just nu på den svenska marknaden är framförallt dessa:
- All Terrain Ultra
- All Terrain med Rem
- Active Jogging
- 24/7 jogging shoe.
Äldre modeller som inte längre säljs är Ultimate, Ultra, Performance och den äldre versionen av All Terrain(före 2018).
Det kan vara svårt att välja bland dessa olika modeller, så här kommer en liten snabb genomgång! Tänk på att allt detta är sanning med modifikation, det finns undantag till alla regler och alla hästar är olika. Det finns självklart fall där följande generaliseringar inte stämmer. Men detta är baserat på min samlade erfarenhet från alla kunder och återförsäljare under årens lopp som har pratat med… Så håll till godo!
All Terrain Ultra
Har den bekväma tjocka terrängsulan som hästarna älskar, samt extremt bra åtspänningsmöjligheter med spännband både på framsida och baksida så den har bra möjlighet att sitta kvar även under extrem ridning i terräng/hoppning/travträning m.m. Passar extra bra för oval hovform eller understucken hov. Passar extra bra för skavkänsliga hästar eftersom den är mjukare i materialet än andra joggingskor och därmed lite mer följsam och snäll mot hästens hud i karleden(obs! den är också känsligare för slitage och slits fortare i tyget pga detta) Därtill så har den en viktig funktion att den är lättare att sluta helt TÄTT mot hästens ben, det blir ingen glipa som kan släppa in grus under ridpasset. Detta uppskattas av många användare! På minussidan hör att den är svår att passa in storleksmässigt eftersom den är trång i storlekarna. Man måste noga kontrollera hovens mått mot måttabellen och hålla sig strikt till den. Om hoven hamnar utanför måttabellen så gå inte upp en storlek, utan välj hellre en annan modell istället. Risken är att det blir för klumpigt att gå upp en storlek.
- Fördelar vs nackdelar All Terrain Ultra
+ Sitter extra tajt och tryggt kvar på hoven i alla gångarter, tack vare bra åtspänningsmöjligheter, även när hoven vrider sig
+ Mjuk och snäll mot skavkänsliga hästar
+ Släpper inte in grus och småsten
+ Passar oval hovform och understucken hov
+Går att dubba med best grip dubbar för användning på is
– Mer slitage-känsligt tyg
– Snäv passform och svår att passa in (kolla måtten noga)
– Tar lite tid att sätta på spänna remmarna (lite pilligt)
– Finns enbart i strl 10-16 (ej för de minsta)
Active Jogging
Även den har samma bekväma tjocka terrängsulan som hästarna älskar. Till skillnad från Ultra så har denna modellen inga remmar som ska spännas åt, utan en betydligt enklare låsmekanism med kardborrefunktion och en liten knapp på sidan man sätter fast framstycket med. Den har inbyggd elasticitet på framsidan som gör att den följer hovens rörelser och sitter bra på plats. Den går att öppna upp mer än andra joggingskor och är därför den absolut enklaste skon att ta på- och av hoven. Det går på några sekunder och är helt o-krångligt! Det kräver ingen erfarenhet, styrka eller pillande med remmar, och även barn kan lära sig hantera skon snabbt. Den har högre kvalitet på kardborren än tidigare All Terrain, och den fäster på utsidan hovväggen så att inte hästen kan komma åt låsfunktionen även om den skulle stryka sig med benen. Den finns i alla storlekar, från minsts stl 7 till största stl 16. Sitter bra på de flesta typer av hovar och är enkelt att passa in. Den är robust och stark och tål mycket nötning. Det kan bli en glipa upptill på dessa skor, så om man vill ha dem helt täta så får man komplettera med strumpor vid behov. Formen på dessa skor går ganska högt upp på hoven. De är mjuka och formar sig efter hästens rörelser så detta behöver inte vara något problem, dessutom sitter de säkrare kvar på hoven när de har lite höjd – men vissa föredrar en sko som sitter betydligt längre ner på hoven så att inte hästen känner av den så mycket.
- Fördelar vs Nackdelar med Active Jogging:
+Enklaste och snabbaste skon att ta av och på hoven
+Finns i alla storlekar från 7-16 (shettis-nordsvenskhov)
+Förlåtande storleksmässigt och sitter bra på de flesta hovar
+Robust material som tål nötning
+Går att dubba med best grip dubbar för användning på is
-Kan glipa upptill och ta in barr och smågrus(komplettera med strumpor)
-Går inte att spänna fast lika hårt som skor som har spännremmar
-sitter ganska högt upp på hoven, vilket kan störa vissa hästar beroende på exteriör
All Terrain MED REM
Den gamla All Terrain utan rem tillverkades med kardborre som främsta låsmekanism och eftersom kvaliteten på den kardborren var ganska låg och gav upp fästet tidigt, så ville man sluta tillverka den och gick över till Active istället. Men många var väldigt förtjusta i All Terrain och ville använda den i alla fall, och hittade egna lösningar på problemet med kardborren. En del hästägare löste detta genom att själva montera fast en rem på framsidan som skulle hålla allt på plats. Då var man inte beroende av att kardborren var stark. Det visade sig att denna lösning också var ypperlig för de som hade problem med att bootsen vrider sig på hoven, för det hjälpte även mot detta problem och fick resultat att skorna satt fast extremt bra! En del hästar som har mycket tryck och vrid i steget kan få detta problem att skorna vrider sig på hoven, normalt är det stora tunga hästar och stora runda hovar, ofta bakhovar, som får detta problemet. (som min egen häst jag nämnt tidigare i bloggen) Men även de som rider mer extremt och hoppar, rider terräng, galopperar mycket ute i skog och mark, behöver en sko som går att dra åt rejält och ger dem en trygg upplevsele. För dem, så är All Terrain med REM den absolut bästa skon! Den yttre flärpens kardborre är dock fortfarande av samma (låga) kvalitet, men med den extra remmen så sitter skon rejält bra oavsett. Och den inre kardborren har fortfarande okej kvalitet, (det är ju den som håller skon på plats) Så trots bristerna så är detta förmodligen den bästa skon för den som vill ha något som sitter stabilt på hoven och samtidigt är robust och tålig för användning i terrängen! jag kan tillägga att det är min personliga favorit. Min egen svårskodda häst som vrider hovarna bak, använder Active Jogging till framhovarna och dessa All Terrain med REM på bakhovarna! Och jag är mycket nöjd med dem! Den enda nackdelen är att om man vill ha dem helt täta i överkanten, så får man komplettera med ett par strumpor också. Men det är inte speciellt krångligt. Denna sko går ganska fort att sätta på och ta av hoven.
- Fördelar vs nackdelar med All Terrain med REM
+Sitter stadigt på även under extrem användning, eller när andra skor vrider sig
+Ganska enkel att ta av och på hoven
+Förlåtande storleksmässigt och sitter bra på de flesta hovar
+Robust material som tål nötning
+Går att dubba med best grip dubbar för användning på is
-Kan glipa upptill och ta in barr och smågrus(komplettera med strumpor)
-Sämre kvalitet på kardborren.(spännremmen kompenserar för detta)
-Finns inte i de minsta storlekarna (7, 8, 9)
Detta var en liten jämförelse mellan de tre olika joggingskorna som är på- och avtagbara! Men det finns ju faktiskt en joggingsko till! Det är 24/7, men det är en limsko som sitter på för permanent anvädning i flera veckor, så det är inte riktigt jämförbart med ovanstående skor. Men här kommer fördelar och nackdelar även med denna skon:
24/7 Joggingshoe – joggingskon som limmas fast!
Den här modellen lanserades av Equine Fusion därför att det finns ett behov från tävlingsryttare och tävlingskuskar att få fram en joggingsko med samma bekväma mjuka flexibla sula som tidigare, men utan en massa material som går upp över kronranden. De efterfrågade en nätt och smidig sko som sitter FAST endast nere på hoven. För att göra detta möjligt så blev man tvungen att titta på alternativet att kunna limma fast en joggingsko. Och svaret blev 24/7! Den är baserad på samma populära terrängsula från All Terrain som alla andra joggingskor, och den har skinn på sidorna som limmas fast på hoven. Observera att man alltså inte limmar fast sulan på hoven i skon, utan bara hovväggen. Detta gör att hoven ändå kan röra sig lite i skon och därmed tillåta ett visst glidmoment! (Tji på er alla som har gått runt och trott att “hästen inte får något glidmoment i ett par skor med gummisula! Det stämmer inte! Eftersom man inte spikar fast bärranden, eller limmar fast sulan i skon, så blir den inte så fast och stum att den bromsar in hästen. Den tidigare modellen Öllöv sko som däremot orsakade detta, blev ett problem därför att den spikades fast i hoven och hade för bra grepp. Men joggingskor har altså INTE samma problem. Detta har man kunnat visa med hjälp av studier ihop med den kände forskaren Lars Roepstorff på SLU, men mera om detta en annan gång!)
Denna skon har ett ventilationshål på undersidan och jag rekommenderar att även klippa upp ett hål i tån för ytterligare ventilation. Jag har inte hört om någon som lyckats få in stenar här. Det kan vara bra att preppa hoven med någon bakteriedödande pasta innan man monterar skon så att man förebygger ev röta inne i hoven under de veckor som skon sitter fast.
- Fördelar vs nackdelar 24/7 Joggingshoe limsko:
+Skon sitter FAST permanent pålitligt för träning/tävling i högre klasser
+Skon kräver inget dagligt underhåll som av-påtagning – bekvämt och enkelt! (förutom ev rengöring)
+Suveränt grepp!
+Smidigaste joggingskon du kan få tag på och Så-nära-barfota-du-kan-komma-känsla
+Sitter upp till emot cirka 5 veckors tid
+Går att montera även för hästägaren själv, följ bara anvisningarna
+Möjligt att återanvända skon
– Svårare att montera än vanlig barfotaboots, kräver lite känsla
– Ev mera kostnadskrävande
– Svårt att rengöra hoven noggrannt regelbundet och förebygga hovröta när hoven blir instängd i skon (använd förebyggande medel före montering)
– Limmet är inte hälsosamt
-Ökat slitage – hästen sliter mer på limskor än på joggingskor eftersom de sitter på dygnet runt, till skillnad från joggingskor man plockar av efter ridturen
Det var lite av mina tankar kring fördelar och nackdelar med olika typer joggingskor. Ställ gärna frågor till mig och kommentera här om du har ytterligare tankar och funderingar kring detta! Det FINNS idag ingen ultimat och perfekt sko för ALLA hästar och ALLA ändamål. Järnskon har sina begränsningar och svagheter och likaså är det med olika typer av barfotaboots och även joggingskor. Olika skor passar bra för olika hästar olika tillfällen, olika dicipliner, och för olika människor med dess smak och tycke. Så är det bara. Men det är bra att det kommer fler och fler alternativ på den här marknaden! Eller hur?
Strax kommer ett nytt inlägg där jag berättar om varför jag diggar joggingskor så mycket till just min egen häst och vilken typ av användning jag tycker att de är överlägsna till!
Vi ses 🙂
Happy Jogging!
Hälsningar Anna
Hur är limmet inte hälsosamt? Är det skadligt för hästen på något sätt?
Jag törst inte svara på exakt vad limmet gör, men det innehåller ju diverse giftiga ämnen, och vi vet ju att hoven “andas” och alltså rent teoretiskt kan den då suga upp vissa av dessa gifterna (innan de har stelnat). Man ska vara extra försiktig så att inget lim hamnar på själva kronranden, på huden. För då kan det finnas risk för hudreaktioner. Jag vet också att det kan bildas giftiga ångor under de sekunder som det tar för limmet att härda och stelna. Under den tiden så ska man inte andas in själva lim-ångorna. När limmet stelnat är det ingen fara längre. Jag vet ju att lim används flitigt på hästhovar och jag har aldrig hört att det skulle vara direkt farligt eller skadligt för hästen. Kanske snarare värre för hovslagaren som jobbar med det dagligen, för han andas ju in ganska mycket lim varje gång han ska montera detta på en häst. Munskydd och välventilerat stall kan vara bra att använda om man ska göra det ofta och utsätter sig för lim-ångor dagarna i ända.
Pingback: Mjuka hästskor ~ Järnfri Hov | HOLISTISKA HÄSTAKADEMIN ~ Holistisk Hästhjälp