Barfota och bettlöst för polishästarna i Houston

Visste ni! Att hela poliskåren i Houston, Texas rider sina hästar BARFOTA (med barfotaskor vid behov)? Alla 40 hästarna går barfota (och dessutom bettlöst)😃
De bojkottar järnskorna helt enkelt!

Personligen så tror jag det är extra bra för just polishästar eftersom de rör sig nästan uteslutande på hårt underlag som asfalt vilket ger mycket hemska konsekvenser på insidan av hästens hov med järnskor på, och ju tyngre häst, desto hårdare blir denna påfrestningen. Det blir skadligt höga vibrationer som går genom hästens senor leder och ligament, med järnskor på, i synnerhet på hårt underlag. Hållbarhet och stötdämpande förmåga i hoven påverkas mycket negativt av kombinationen hårt underlag+metallskor.

Användning av järnskor kan förkorta polishästens livslängd och möjlighet att arbeta upp i hög ålder avsevärt. Eftersom man lägger väldigt mycket investeringar i polishästens förberedelser och utbildning så finns det mycket att vinna på att ändra hovskötseln. Det är MYCKET skonsammare för hela hästen att gå barfota och använda barfotaboots vid behov, istället för järnskodd 24/7. Så jag tror det bara är en tidsfråga innan vi ser fler polishästar i barfotaskor. Det är mest en fråga om att våga tänka ”utanför boxen” och våga prova något nytt, för att kunna upptäcka dessa fördelar. I Houston har man använt sig av denna approach sedan 2004, alltså i 17 års tid! Gott om erfarenhet att kunna sprida vidare till andra poliskårer.

Nu när till och med kända tävlingsryttare som Peder Fredrikson vågar visa vägen så kanske det inte dröjer länge innan fler hakar på!
Nu finns det så otroligt många nya bootsmodeller att välja på. Houstonpolisen använder sig av olika sorter. Bl.a en av de äldsta bootsen på marknaden: Easyboot Old Mac G2. Samt Cavallo boots. Vi säljer ett par liknande boots på Viahov som också tillverkas av Easycare som i mitt tycke är mycket bättre (men kan självklart ta hem Old Macs också om intresse finns)

Här kan du kika på en video-intervju med Houston polisen som görs av Barefoot Horse Magazine. Denna intervju kommer sändas Live, där Houston Mounted Police förklarar varför de skodde av alla sina hästar och hur det har gått sedan dess:
https://www.facebook.com/213532202156840/posts/1949362011907175/


(Intervjun kommer sändas Live på torsdag 15 juli kl 21:00 svensk tid. Gå in på länken för att kolla)

Happy Jogging!
Hälsningar Anna på Viahov

Kommentera