Verka hoven efter ”Sole Ridge” och få en bättre hovform!

Vad är en ’Sole Ridge’ och varför är den viktig för din hästs hovvård? Det är en detalj som hästens hov ibland kan skapa och som ger oss en tydlig signal om att det är dags att ta hand om hovarna och åtgärda hovformen. Läs mer om denna intressanta indikator och varför den är viktig för din hästs välmående.

Bilden här ovanför visar ett konkret exempel på en hov med en alltför lång tå, vilket resulterar i en ”Sole Ridge” – en liten upphöjning som tydligt känns med fingrarna och skapar en kant på insidan av sulans kant. Men varför är detta så viktigt? När hästen skapar en s.k ”Sole Ridge” (eller sul-vall om vi ska översätta till svenska) bidrar det till att hjälpa hoven att skapa en egen överrullningspunkt lite tidigare än där hovväggen slutar. Det vill säga, hästen vill ”tippa över” tidigare i stegcykeln.

I naturen skulle en vildhäst själv slita ner sina hovar genom att utsätta tån för slitage. Våra tamhästar behöver dock vår hjälp med detta. Om du ser en ”sulvall” och känner en liten upphöjning i sulan, är det ett tydligt tecken på att tån är för lång och överrullningen är redo att backas tillbaka. Men hur gör man då för att korrigera detta?

Metoden involverar att använda en rasp och placera den några millimeter framför ”Sole Ridge.” Sedan vinklar du upp raspen cirka 30 grader framåt och raspar i tån ”mellan klockan 10 och 14”, om du ser på hoven som en klocka. Viktigt att poängtera är att det inte handlar om att raspa aggressivt, eller genom att ta tången och klippa vertikala snitt rakt in i hoven, vilket vissa hovslagare kan göra vid fånghästverkning, eller vissa hovvårdare som aggressivt rundar av hoven i en s.k ”mustang roll” som tar bort mycket mer än nödvändigt av hovväggen i en enda verkning. Här gäller ”less is more”. Målet är att inte tunna ut hovväggen eller stympa hoven, utan snarare att avlasta marktrycket från tån när hästen står på hoven och göra överrullningen betydligt kortare.

Det är en metod som kräver tålamod och regelbundenhet, samt mycket korta intervaller! Det är därför extra bra om du som hästägare kan raspa lite på hoven varje vecka för att underhålla detta. Annars behöver hovvårdaren komma ut med extra täta intervaller tills det har växt ut korrekt. Fortsätt att raspa lite på överrullningen varje eller varannan vecka tills att hoven har backat tillbaka tån och växt rätt från kronranden och ned. Det är fascinerande att observera hur hovväggen ofta börjar växa i en ny brantare vinkel och kortar upp sig. Detta resulterar inte bara i en sundare tå och hovform, utan även i en bredare trakt och bättre stimulans för strålen.

Flera har hört av sig och sagt att de gärna vill att jag gör en film eller bilder där jag också förklarar HUR man vinklar raspen och fasar av tån enligt beskrivningen ovan. Jag lovar att återkomma med mer förklaringar till detta längre fram.

Hovvård är en konst och att förstå signalerna som hästen ger oss genom fenomen som ”Sole Ridge” är avgörande. Genom att regelbundet uppmärksamma och vårda hovarna kan vi bidra till hästens välbefinnande och skapa en stark grund för god hästhälsa. Följ med på vår resa genom att följa bloggen och våra sociala kanaler för fler användbara hovtips! Gå till startsidan och fyll i din e-postadress i rutan där så du inte missar nästa inlägg 🙂

#hovvårdare #hovvård #barfotahov #barfotahäst #barfotahovvård #hovboots #barfotaboots #hovnörd #viahov #viahovprovare

Kommentera