Boots för hästsport och prestation, som travträning?

Idag fick jag in en ny fråga till Viahovs kundtjänst från en person som tränar travhästar på amatörnivå och söker boots som kan användas i träning. Personen söker alltså ett par lätta o smidiga bots, för att däremellan tävla barfota. Eftersom denna frågeställning är långt ifrån unik så tänkte jag dela med mig av svaret här, samt lite extra kommentarer som kan ge lite vägledning till er som sitter med samma typ av frågor!

”När det kommer till trav-träning och andra krävande sporter så ställer detta extra höga krav på bootsens passform och tålighet. Det har tidigare varit svårt att kunna matcha behovet hos sporthästar och hitta boots som tål de påfrestningarna. Nu på senare år så har det börjat komma fler alternativ i ”sport-boots” segmentet som är mycket lovande för ändamålet. Evo Boots, Easyboot Glove, och Scoot Boots är några av de modeller som jag tycker verkar vara mest lämpade.

[Jag känner ändå att jag måste lägga in en liten disclaimer här! När det kommer till sporter som har väldigt hög belastning och hög hastighet, som då t.ex travsport, eller ännu bättre exempel: Fälttävlan eller hoppning på hög nivå, så är det svårt att garantera att boots ska sitta kvar säkert på hoven. Det är ju både hög hastighet, hög belastning och högt vridmoment i speciellt hoppning på de högre nivåerna. Jag skulle vilja säg att individanpassade boots som är professionellt utprovade säkert kan funka till en del av träningen. Men när det gäller högre nivåer och intensitet så låter jag det vara osagt var gränserna går. Det är ju än så länge inte så många tävlingsryttare/kuskar som testat gränserna på högre nivåer ännu]

Hursomhelst så finns det numera en del boots att välja på inom sportboots segmentet. Evo Boots är en relativt ny sko som skiljer ut sig från mängden och är snäppet bättre – jag skulle säga en ”game changer” – tack vare att de är de enda skor idag som tål att värme-modifieras för att passa perfekt på hoven. Detta gör att man kan undvika att få luft-fickor i skorna, kan anpassa dem efter hovens vinklar, och minskar däremed risken enormt mycket för att skorna ska vrida sig, glappa eller ramla av i höga hastigheter och hög belastning.

Därför är Evo Boots en storfavorit hos de hästägare som har testat många sorters boots och som har haft dåliga erfarenheter av andra märken. Jag brukar säga att det är EVO som funkar när allt annat sviker. Om inte Evo funkar så funkar inga boots… De är till exempel räddaren i nöden på de ”twister-hästar” som vrider sina bakhovar och därför vrider av sig andra boots som inte sitter still. Men då gäller att skorna ska vara värme-modifierade och individ-anpassade, helst av någon som är utbildad inom detta och vet hur man gör för att åtgärda olika typer av problem. Eller en engagerad person som är duktig på att sätta sig in i hur ”hantverket” fungerar på egen hand. Det är inte jättesvårt att lära sig, men det är som med vilket hantverk som helst att det krävs ett intresse för det, inte minst ett intresse för biomekanik och hur skorna påverkar hästen. Det är genomtänkta skor med detaljer som förbättrar funktionen för hela hästen. 

Mitt bästa råd till dig som är ute efter prestations-boots för träning/tävling är därför att undersöka våra olika resurser, videos, och texter på Evo Boots och titta på hur man gör olika modifikationer för att få dem att passa bra på olika typer hovar. Vi har även en liten instruktions-playlist på vår YouTube-kanal med Evo boots, och så kan du gärna kolla på vår lista över bootsutprovare i landet och se om det finns någon Evo Boots utprovare i din närhet.

Men som sagt, jag vill understryka här att du bör välja någon som är specialiserad och utbildad på just ”varmbootsning” av Evo Boots, och har intresse och erfarenhet av det. Det är nämligen inte alls säkert att skorna kommer sitta bra på hästens hovar ”direkt ur lådan” – (även om jag vet att det är väldigt många som använder boots på det sättet, speciellt andra boots-märken, då det inte finns möjlighet att värme-anpassa skorna,)

Normalt sett så brukar varmblodstravare inom travsport ha ganska så avlång hovform, de blir gärna lite trånga i trakten och långa i tån. (Tyvärr ett mode som gått inom travet som jag inte tycker är bra för hoven, men det är en annan fråga) Har man den typen hovform på hästen så brukar det innebära att man får gå upp i storlek för att hoven är såpass lång i tån – men med resultatet att man får stora luft-fickor på sidorna av hoven. För att åtgärda detta så kan man med hjälp av Evo Boots ”slitsa” upp underdelen av skon, och dra ihop den och svetsa ihop den så att den blir lika avlång/oval som hoven är, och på så sätt sitta perfekt på hoven, utan några utstick på sidorna.

Evo Boots har en speciell plast, som är extra tålig och robust, så den är slittålig för för långa distanser (från början framtagen för distansritt), och dessutom är sulan tjock nog att tåla många många mil! (Man kan såklart aldrig garantera en livslängd… Men för att få ett exempel så har leverantören uppgett att de fått in siffror som att skorna lätt tål 150 mil i trav över asfalt) Det är hursomhelst, en av de mest slittåliga skorna på marknaden som har mycket längre hållbarhet än skor med tunn sula.

Behöver du hjälp med storleksrådgivning får du gärna skicka mått eller bilder till oss på Viahov. När det gäller Evo, så brukar vi normalt sett rekommendera att man provar med ett par olika storlekar, och sedan så får man ändå i slutändan ta en storlek som passar hyffsat och individ-anpassa den så den passar perfekt. Det bästa är om man kan välja en storlek mindre, och sedan värma plasten så den stretchar ut sig och blir större, det är en ganska enkel modifiering som man kan göra med framgång utan speciellt mycket erfarenhet sedan förut. Det enklaste av allt är att doppa hela skon i kokhett vatten innan man tar på den på hoven och låter den stretcha ut och anpassa sig efter hoven. Men i ditt fall med travhästar, tror jag som sagt att du mest troligen blir tvungen att gå upp en storlek för att få plats med längden på hoven, och sedan dra ihop skorna så de blir smalare i bredd. Den typen av modifiering är lite svårare, men absolut inte så svårt att inte vilken hästägare som helst skulle kunna lära sig göra detta på egen hand efter lite övning och träning. Det kan ju vara värt att lära sig göra detta själv om man ägnar sig åt travsport eller har flera hästar i träning, då det kan gå åt en del skor och krävas lite olika modifikationer för att få dem sitta perfekt. Det går oftast bra att värma om dem fler gånger också, om hovformen skulle ändra sig. Plasten är tålig på det sättet och brukar inte bli skör eller porös som många andra plaster.

Är du intresserad av att lära dig mer om Evoboots och hur man provar ut dem för olika hästar och hur man värme-modifierar dem? Missa då inte våra kurser! Vi har både online-kurser och fysiska clinics inom detta.

Om bara en månad så kommer veterinären och Evoboots-experten Albert Vilasevil hit från Spanien för en helg-clinic i ”varmbootsning”. Läs mer om den kursen här och anmäl dig gärna till den!

Har du inte möjlighet att delta fysiskt på denna kurs, så kika in på vår online Evo Boot kurs! Du hittar den på hemsidan här.

Hör gärna av er för fler frågor till vår kundtjänst så gör vi vårt bästa för att besvara dem

Önskar en trevlig sommar! 🔆

Hälsningar Anna på Viahov

Kommentera