
Jag känner att jag det har gått väldigt långsamt framåt i mitt lärande om hovar ett tag och att jag fortfarande inte har hittat alla nycklar till hovvård och hur den bör utövas för att ge hästen både bekvämlighet, snabb läkning/återställning och dessutom “fina” hovar och hovform. Boots och skor i all ära – men målet är faktiskt en hov som är i såpass bra och sunt skick att den inte ska behöva skyddas på alla underlag. Därför behövs mer kunskaper om både hästhälsa och hovhälsa.
Missförstå mig rätt nu – jag har mer kunskap nu än för 10 år sedan och har hjälpt många hästar genom åren till finare hovar och läkt ut sprickor, strålröta, utflytningar och många andra vanliga hovproblem. Men jag tycker på ett sätt att det känns som att saker blir svårare ju mer man lär sig. Jag är fortfarande på utvecklingskurvan där man förstår att “ju mer du lär dig – desto mer inser du vad lite du egentligen vet” Jag har de senaste 10 åren jobbat med hovar samtidigt som jag -i stort sett ensam- byggt upp ett företag med webshop för hovprodukter och boots som kräver större delen av min tid. ( Viahov AB ) Jag har många gånger önskat att jag hade haft mycket mer tid! Tid att förkovra mig i nya kurser, läsa böcker, tid att arrangera hov-events och hovträffar runtom i landet, tid att skapa fler hov-webinar, tid att konsultera fler hästägare, tid att verka fler hästar och prova ut boots, tid att prova och undersöka fler nya produkter tid (och råd) att åka på hoof-summits utomlands, tid att träffa fler kollegor och byta erfarenheter. Med mera….. (Jag letar för övrigt efter en ny person lokalt i Kinna som vill jobba deltid för att hjälpa mig på Viahov lagret. Jag hinner inte med allting själv där längre. Skicka pm om du är intresserad och finns i området)
Nu har jag börjat kika litegrann på olika hovmetoder igen och den här gången tänkte jag gå lite mer på djupet, för jag vill verkligen komma fram till ett sätt att jobba som känns både mer effektivt och skonsamt för hästen, och som dessutom är lätt att lära ut och få människor att greppa mentalt. Jag har skrivit lite om olika hovmetoder i bloggen tidigare. Nyss kollade jag lite snabbt på TACT och insåg snabbt att det var nog inget för mig. Det var för aggressiv verkning. Men HGM verkar intressant att studera mer av. Jag gillar ju filosofin bakom och kommer nog hämta fler av deras idéer.(använder ju redan liknande tänk därifrån som jag känner igen sedan förut. Så allt är inte nytt). Jag kommer att skriva mer om detta längre fram när jag har jobbat lite mer praktiskt med det och har lite mer att berätta om det. Men en av de saker jag gillar och kan berätta redan nu är att man har stort fokus på hästens bekvämlighet, en snabbare process i att hjälpa hästen”ställa om” sin egen hovform till det bättre och är ha respekt för att processen är viktigare än att hoven måste se estetiskt “snygg” ut under den tiden…Det kommer med tiden.
Det finns nämligen en viktig aspekt inom hovvård som jag tycker är himla viktigt men som förvånade nog ofta förbises och det ju just detta ! – Hur lång tid det tar för hoven att förändras. Alltså “PROCESSEN”…. De flesta är ju införstådda med att omställningen av en hov är en process. De flesta förstår att det tar en viss tid för hoven att läka och ställas om, och det pratas mycket om det att den själv behöver växa ut ny hovvägg och sula som är starkare/rakare/bättre än den tidigare. Men varför pratar vi inte lite mer om hur lång TID en hov behöver under den här processen? Varför jämför vi inte detta när vi jämför olika metoder? Detta är ju verkligen något som kan göra en metod bättre än en annan metod. Vissa hovvårdsmetoder verkar ju fastna i en process av flera år och vissa andra har hittat nycklar till en betydligt snabbare utveckling.
Exempelvis:
Metod 1 kanske är bra, och ger en läkning av hoven på sikt, medan Metod 2 gör samma sak fast mer än dubbelt så snabbt – och dessutom med en högre nivå av bekvämlighet för hästen. Varför då klamra sig fast vid Metod 1 ? Det är så många hovvårdare i den här branschen, både hovslagare och barfotaverkare, som klamrar sig fast vid det enda som de känner till för att de vet att det fungerar och känner sig trygga med detta – men tar sig inte tid eller intresse för att undersöka hur en annan approach eller teknik eller verktyg kanske gör processen både kortare och mer bekväm för hästen.
Jag tycker det är bra om man kan vara ödmjuk nog att våga ta till sig nya idéer om det finns indikationer på att det är bättre för hästen.
Det är snart en hovkonferens på G i landet, med fokus på barfotaverkning.
De arrangerar dessutom ett SM i hov-verkning. Jag är skeptisk till idén att tävla i verkning. Det känns lika dumt som att ha tävlingar i Hovslageri nästan. Eftersom hovvård är en process med fokus att förbättra prestanda, hovfunktion/hovhälsa och prestation över tid- så hade man isåfall behövt bedöma PROCESSEN – och inte en enskild verkning. En väl utförd verkning säger nämligen inte mycket alls om hur snabb eller skonsam processen är för hästen eller hur funktionella hovarna är. Det blir bara en “ögonblicksbild” av en utförd skulptering. Som om det är konstnärer som ska skulptera det vackraste föremålet.
Nu vet jag inte om HUR de kommer att bedömas för sitt arbete men om det är hur estetisk hoven är, så säger ju inte det så mycket om hur hög prestation den har eller hur snabbt den kommer att utvecklas till en högre prestanda. Eller hur lång tid det kommer ta. Hur man bedömer verkning eller skoning kan ju därför riskera bli mer av en “skönhetstävling” när det i själva verket skulle behöva vara mer av ett bruksprov för att ha någon nytta alls i verkligheten. En snygg hov är inte värt så mycket om den inte går att använda eller om verkningen saktar ner utvecklingen av läkning och utveckling, istället för att skynda på processen. Ibland kan ta ju ta ett par verkningar för hoven att balansera upp sig och hästen behöver röra på sig däremellan. Som sagt! Jag vet ju inget om hur de kommer att göra dessa bedömningar! Så det kan hända att det bara är jag som är trångsynt och onödigt negativ. Men jag har lite svårt att se hur en sådan tävling kommer att kunna bli rättvis och givande. Jag är öppen för att jag kan ha helt fel så det blir spännande att få höra om resultatet av detta 😅
Vad tycker ni? Kommentera gärna