7 vanliga frågor om: EVOBOOTS LIMSKOR

Specialisten Albert på Evoboots svarar!

Sedan det förra instagram-inlägget där vi berättade att man kan brodda riktiga BRODD i Evo limskor inför vintern, så har ni skickat in massor av frågor om hur man monterar våra Evoboots limskor, och Anna på Viahov har rådfrågat hovvårdare och tekniska bootsexperten, Albert på EvoBoot, som har tagit sig tid att besvara dem åt er! Här är 7 vanliga frågor och Alberts kloka svar:

1. Hur länge kan man ha limskorna på hästen?

👉 Rekommendationen är att sko om hästen max var 3-4 vecka för att undvika problem med hovröta inuti skorna (och såklart för att trimma hovarna), applicera gärna den antiseptiska hovleran Artimud för strålfårorna! Skorna kan dock sitta kvar på hoven i minst 2 månader under torra förhållanden eftersom de sitter så bra (vid mkt leriga förhållanden sitter de dock kortare tid) men hovarna måste ju också verkas med täta intervaller för att vara i bra skick så 3-4 veckor är bra intervall.

2. Hur ska man ta hand om broddarna om man har sådana monterade på bootsen?

👉 Broddar och muttrar kan ibland börja rosta och därför rekommenderar vi att använda anti-oxidationsspray på broddarna regelbundet. Skruva loss och spraya med detta en gång i veckan om det är väldigt blöta förhållanden för att förlänga livslängden på broddarna.

3. Hur undviker man att lera och jord ska komma in och ansamlas i skorna?

👉 Att lite smuts kommer in bakifrån under strålen är normalt, men spola in vatten med tryck mellan hov och sko underifrån för att rengöra regelbundet. (Tänk på att du behöver limma kanterna på sidan vid monteringen så att det inte finns lufthål där och det kommer in jord som luckrar upp limmet.)

4. Kan man använda DIM (hovkudde) ihop med skon?

👉 Albert rekommenderar inte det då hans erfarenhet är att det ibland kan orsaka obehag för hästen med för mycket tryck uppe i strålfårorna. (är du osäker, så testa först med detta i avtagbara boots, innan du limmar fast dem – Annas tips) Om extra dämpning behövs, limma hellre fast en mjuk platt iläggsula på skons insida. (Annas tips är Dampening Pads, som är både tunna, hållbara, mjuka och stötdämpande.)

5. Vad gör man om hästen är öm i hovarna trots att den är skodd med Evo boots?

👉 Om hästen är öm i sulan/strålen även när den har blivit skodd med Evoboots, överväg att byta ut din hovvårdare/hovslagare, ändra hästens diet, och se över alla skötselrutiner för hovarna och hästen – för uppenbart är det något som inte stämmer om hästen är så ömfotad och det är inte normalt. Man kan som tidigare sagts också limma fast en mjuk sula för extra stöd och support vid behov.

6. De flesta är införstådda med att “prepping” av hoven är viktigt och det finns många checklistor om det. Men har du några bra andra tips för att lyckas med monteringen?

👉 Var metodisk! Se till att hoven är ren och torr innan du limmar skon. Använd en värmepistol (riktad neråt) för att torka hoven ordentligt. Se till att också limmet håller samma temperatur som hoven. (Värm innanför jackan om det är kyligt ute.)

7. Hur beter sig limmet i kyla?

👉 Limmet torkar lite långsammare i kyla, ungefär 5 minuter. På sommaren tar det 30-60 sekunder. (Vi pratar om Evo Boots tvåkomponentslim som är ungefär likadant som Vettec Adhere.)

Och här är det bästa tipset:

🎥 Vi har hört era önskemål och kommer snart att dela en videoklipp där vi visar hur man tar bort limskon från hoven! Allt du behöver är en platt skruvmejsel och en plasthammare som du försiktigt hamrar med från ovansidan ner mot marken, följande hovväggens naturliga lutning, för att undvika att skada både hoven och skalet. Vi kommer publicera ett klipp där Albert visar detta inom kort!

Har ni fler frågor eller behöver mer hjälp eller videoklipp? Vad vill ni veta mer om? Berätta så lyssnar vi 😀

💻 Evo Boots finns både som limskor och som hovboots. Dessa boots kan broddas med riktiga broddar och Viahov är behjälplig med montering av brodd eller dubb om du önskar detta. Besök vår hemsida för att beställa en egen uppsättning boots och limskor, eller kontakta oss för mer information. Vi är här för att hjälpa er! 🤗 🤗

#Evoboots @evohorse #limskor #hovvårdare #hovvård #barfotahov #barfotahäst #barfotahovvård #hovboots #barfotaboots #hovnörd #viahov #viahovprovare

KommenteraAvbryt svar