Strålröta och vad man gör åt det!

Ett vanligt problem jag ofta ser på kunders hästar är tyvärr dåliga strålar med mer eller mindre allvarlig strålröta. Det gäller både skodda och oskodda hästar. Den största skillnaden för de oskodda hästarna är att de känner av det mera, eftersom deras stråle är mer i kontakt med marken än en skodd häst. (skodd med järnsko, då förstås) Men självklart ska det behandlas och tas på allvar oavsett om hästen är skodd eller oskodd!
VIDEO – Längst ner på sidan har jag postat en video om hur jag brukar behandla detta problem.

Så hur upptäcker man detta? Först och främst – ta en titt på strålen på din häst!

mittstralfara

Har din häst djupa mittstrålfåror eller en djup klyfta mellan ballarna? Detta är ett STARKT varningstecken på begynnande eller pågågende infektion i strålen. Mittstrålfråran ska helst vara slät i mitten, inte med någon djup skåra. Om det bildas en tajt och djup klyfta så kan det samlas bakterier där som ”äter upp” strålens vävnad djupare och djupare. Dessa bakterier gillar speciellt när det blir instängt och fuktigt. Jag tar detta väldigt allvarligt och brukar behandla detta i ett tidigt skede för att förhindra allvarligare angrepp som växer sig djupare ner i strålen. Om man inte gör något åt det så finns det risk att infektionen går upp i levande vävnad och hästen kan bli mycket halt och öm i strålen av detta, även på ett tidigt stadium. Även om hästen är symptomfri tack vare skor så är det allvarligt problem som skapar patologi i hoven. Tänk på att strålen är hästens trampdyna och STÖTDÄMPNING och måste vara frisk för att hästen ska våga belasta hoven på rätt sätt och röra sig optimalt. Det påverkar alltså hela rörelsemönstret hos hästen. I det allra tidigaste stadiet (innan det bildats en klyfta) så kan man ofta känna en dålig lukt ifrån strålen när man kratsar ur strålfårorna, och ibland kan man se att det finns vit illaluktande beläggning på hovkratsen (kan ibland se ut som gammal mögelost…) Så ta gärna för vana att lukta på hovkratsen efter att du kratsat ur hovarna. (Kan verka lite nördigt och överdrivet men bryr man sig om sin häst så bör man vänja sig vid att lukta på deras tåbira också, tycker jag 🙂

Något annat värt att nämna är att en TRÅNG hov, dvs en hov som blivit ihopklämd i trakterna oftare lider större risk att få dessa problem. En hov som belastar sin stråle på rätt sätt och har en bra hovform kan ibland själv läka ut sin stråle så att mittstrålfåran blir slät. Ett exempel är en kund vars häst hade väldigt dålig hovkvalitet med trånga hovar, som blev jättefin efter avskoning och barfotagång med hjälp av joggingskor. Det är 6 månader mellan två nedanstående bilder. Notera mittstrålfårans djup!

HF

Den här bilden har jag lånat från en kund vars häst hade mycket trånga strålar med oroväckande djup mittstrålfåra(till vänster) Till höger har hoven breddat sig i trakten (tack vare 6 månaders bruk av barfotagång med joggingskor) och därmed har också strålen självmant kunnat läka! I ett annat inlägg kan ni läsa om just denna häst

 

Så, över till min egen häst Heidi!

För ett drygt år sedan när min egen häst Heidi stod på lösdrift under en mycket fuktig vinter med blötsnö, lera och regn, och jag inte hade möjlighet att rengöra hovarna dagligen så började strålarna se sämre ut ganska fort och mittstrålfåran blev djupare. Då passade jag på att göra en video (videon hittar ni längst ner på sidan) om hur jag tar hand om en begynnande strålröta. Detta gör jag helst med hjälp av ”Hoofstuff”, ett dundermedel från Red Horse som tar bort alla bakterier på ett väldigt skonsamt sätt! Jag tycker personligen detta är bättre än hovslagarens ”lindrev” eftersom detta är betydligt enklare att använda och är redan färdigblandat, direkt på burk. Dessutom är det inte lika starkt giftigt för hovens levande vävnad som tjära är. Det baserar sig på zinkoxid som är mer skonsamt, men fortfarande tufft mot bakterierna och stoppar deras framfart.

3 dagar före denna videon gjordes så spolade jag ur och rengjorde hovarna ordentligt med Sole Cleanse och därefter så packade jag in mittstrålfårorna ända ner på djupet med Hoofstuff. Jag lät detta sitta kvar, tills jag kom tillbaka tre dagar senare…. Min tanke var att göra om proceduren igen på alla fyra hovarna och filma och visa hur jag gör även denna gång. MEN när jag kom tillbaka tre dagar senare (Obs! på filmen säger jag fel, trodde det gått 2 dagar :P) och rensade ur strålarna så hade de djupaste skårorna redan läkt ihop, och mittstrålfårorna var för breda för att kunna drevas!! Ja, alla utom en hov, höger fram, som fortfarande hade en liiiiiten liten skåra kvar och det är denna hov som jag demonstrerar på filmen

– Det här tycker jag är ett MYCKET BRA BETYG för hur effektivt man kan behandla en begynnande strålröta på hästen med hjälp av hoofstuff! 🙂 På bara tre dagar har alltså strålrötan på dessa hovar börjat läka ihop. Om man bara upptäcker sådant här i tid och tar sig en stund att behandla det noggrannt innan det har hunnit bli så djupt och allvarligt att man har en ordentlig infektion, så är det så mycket lättare att hantera.

Har ni frågor om detta får ni gärna posta en kommentar eller maila till info@viahov.se

Vill du läsa mer om produkterna eller beställa hem, så finns det självklart på min webbutik www.viahov.se
Återförsäljande hovslagare får självklart rabatt på hovvårdsprodukterna från Red horse!

Hälsningar Anna

Observera! Om din häst är halt eller har en allvarlig infektion i hoven som har gått djupt så bör du kontakta veterinär eller av sjv Godkänd hovslagare i första hand för att få hjälp att behandla detta. Om det däremot är på ett tidigt stadium, som det är på min häst här, så kan du förebygga en infektion på egen hand genom att följa dessa steg. Men var noga med att hålla koll på förloppet och ta hjälp av yrkesfolk om du tycker det blir värre!

Kommentera