Säkrare & Tryggare uppbindning för häst!

Vill passa på att tipsa om den här sjukt smarta uppbindningsanordningen som jag numer ALLTID har med mig var jag än ska binda upp min häst! Det är så mycket tryggare och säkrare än vanliga säkerhetsknutar, panikhakar och snören som lätt ska gå sönder. Jag har den här smarta mojängen även som uppbindning inne i hästtransporten, liksom utanför transporten när jag binder min häst där. Den är väldigt enkel att flytta med sig överallt.

Min häst Heidi på bilden ovanför är jättesnäll och duktig att binda fast, och är mycket van vid detta, men det känns som en extra säkerhet om något skulle hända som skulle kunna skrämma hästen och hon skyggar. Det som är så bra med den är att hästen inte kan skada sin nacke om den skulle bli rädd och rycka, eller fastna i något och skygga baklänges. En häst som rycker och sitter helt fast kan få ett skadligt knyck i nacken och det kan göra hästen MER rädd när den känner sig fastlåst, i värsta fall kan den få mer panik av känslan att få ont/sitta fast och folk runtomkring kan bli skadade på kuppen. Även en häst som är VAN vid att stå uppbunden kan skada sig såhär.

En del hästar lär sig dessutom att de är starka och kan rycka SÖNDER repen och komma loss – en väldigt farlig ovana!Just därför undviker jag att använda mig av balsnören, buntband panikhakar, och annat som snabbt lossar hästen. Får då kan hästen lära sig att den snabbt kan komma loss. Jag har nämligen varit med om lättlärda och smarta hästar som lärt sig att komma lös genom att helt enkelt ta i med full kraft och rycka loss grimskaftet, och det är tyvärr en farlig ovana som kan skapas om man har grimskaft som lätt går sönder vid belastning, och hästen har uppfunnit denna ovana.Det bästa med denna Tie Ring är i mitt tycke, att repet ger med sig, men utan att för den skull helt “släppa taget” om hästen.

Med den här ringen så sitter hästen såpass hårt fast att den vet att den sitter fast men repet kommer ändå att ge med sig och bli längre OM det blir ett tillräckligt högt motstånd. Och detta motståndet går att justera. Om hästen får panik och kastar sig när man har satt fast den löst i ringen, så kommer den direkt att få mera rep och kan lugna sig istället för att känna sig “fast” och hänga i repet. (Sedan är det bara att “hala in” hästen igen och den lär sig INTE ovanan att den kommer loss när den kastat sig)Man kan även sätta fast hästen hårt – och även om man har knutit fast hästen stenhårt i ringen och hamnar i en situation där man snabbt måste få loss hästen, t.ex om hästen fastnat eller fått panik i en trängd situation – så kan man supersnabbt lösgöra repet och lossa hästen – till skillnad från vanliga knutna knopar och knutar som riskerar att bara sätta sig fast hårdare och hårdare ju mer hästen drar i det.

Med hjälp av den här uppbindningsanordningen krävs ingen kniv för att få loss hästen i en paniksituation.Beroende på hur man sätter fast repet (och vilken tjocklek på rep man använder) så kan man anpassa hur hårt det ska sitta fast – från stenhårt fast till jättelöst. Det gör att man kan anpassa till olika typer av hästar och användning.

Detta är perfekt att ha som säkerhet vid cross-tie i stallgången för alla hästar och det är lätt att justera längden på repet för både små & stora hästar som ska stå i gången.

Passar också superbra för att träna säker uppbindning för ungästar och föl som ännu inte fattat grejen med tryck & eftergift – med den här mojängen får de öva upp sin självkänsla vid uppbindning på ett tryggt & säkert sätt.

Perfekt för hästtransporten och bra att ha med sig vid tävling och träning.Om man har en häst som blivit rädd för uppbindning eller som inte är rädd, men som lärt sig att sätta i system att rycka loss sig själv – så rekommendererar jag att man tränar på detta systematiskt med hjälp av en Tie Ring och andra hjälpmedel.

Använd helst en bred halsrem på hästen också för att den ska slippa att få allt tryck i sin grimma, när du övar på detta. Tryck över nacken kan trigga hästen, och den är känsligare där. Elastiskt grimskaft kan underlätta. Sätt fast grimskaftet i halsremmen och trä repet genom ringen i grimman så att den bara löper igenom där.

Kontakta mig om du vill ha mer träningstips på just detta. Belöningsbaserad träning ger bästa och mest långsiktiga resultatet på sådana här “problembeteenden” tycker jag. Det kan vara svårt och farligt när hästen väl har lärt sig och satt i system att göra på ett visst sätt. Det är mycket lättare om man tränar fölen och unghästarna rätt från början!

Finns att köpa på på Viahov och heter Blocker Tie Ring : https://viahov.se/hem/180-panikring-blocker-tie-ring.html

(Vill du köpa många så har vi rabatt på 10-pack i butiken)

Vill du få förklarat mer hur det fungerar? Kolla på de videos som finns där blocker tie ring förklaras lite mer i detalj! Kolla på denna sida: https://blockerranch.com/tie-ring-videos/

Ha det fint i sommarsolen!

Hälsningar Anna på Viahov

Min nya häst Rosie, som kom hit från England förra året, står här uppbunden med Blocker Tie Ring. Hon var lite rädd för olika saker i början, och ovan vid det mesta, och när jag hade henne uppbunden så var det en enorm trygghet att använda den här uppbindningen. Jag hade ju ingen aning om hennes bakgrund och vad som skulle kunna trigga henne, men hon var ganska nervös att bli hanterad först. Det hände ett par gånger att hon blev rädd (för andra saker runtomkring) och hoppade baklänges, och då följde repet med henne, istället för att rycka till i hennes nacke och göra henne illa helt i onödan. Så jag är väldigt tacksam för denna uppfinning!

KommenteraAvbryt svar